söndag 8 september 2013

Kvällspromenad vid ån

Jag tar en kvällspromenad utmed ån. Man kan knappt tro att en vecka har gått av september. Det känns som en fin, ljum sommarkväll!
 Öringfisket ligger i vila tills nästa vår. Tänker tillbaka på vårens och sommarens provfiske. Det har överträffat alla mina drömmar. Det handlar inte enbart om att fånga storöringen, långa rusningar, skrikande rullar och sprängda tafsar, det handlar om så mycket mer. Tillsammans har sportfiskare, markägare och andra intresserade människor gått i ån med stenar, röjt nedfallna träd och slängt i många ton grus. Vissa sträckor av ån har legat i träda under ett par år och nu börjar vi se resultatet av det arbetet. Öringen är på väg tillbaka! Strömstaren häckar på platser där den inte synts till de senaste 15 år!
Det är uppenbart att insatserna inte enbart gynnar öringen, det påverkar också den biologiska mångfalden.


En annan viktig aspekt av arbetet med fiskevården och intresset kring fisket i ån är att man fått lära känna många nya människor och fått många goa vänner!

Som ett mörkt moln har vattenkraftshotet i Buttorp legat på lur under att antal år. Nu börjar det dra ihop sig då ansökan till Miljödomstolen är inlämnad. Väldigt många människor har engagerat sig i frågan vilket känns otroligt bra, men vi behöver bli fler som engagerar sig. Den 26 oktober kommer en manifestation äga rum vid bron i Buttorp. Genom att komma stödjer du kampen att bevara den sista kungsådran i Ätran!

Stöd kampen mot ett vattenkraftverk genom att skriva under här!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar