tisdag 12 maj 2015

En dag i maj

Vaknar upp till en riktigt kall morgon, en av många denna kyliga maj. Planen för dagen är ett morgonfiske i regnbågssjön för att sedan besöka någon av de lokala strömmarna för att fiska eventuella kläckningar efter lunch.

När jag kommer fram ligger halva sjön blank och ytan bryts regelbundet av vakande fisk. Jag hade förhoppningar om att vassländan, som ibland kläcker i stora mängder i sjön, skulle vara på gång men det står snabbt klart att det är fjädermygg som lockar sjöns fina regnbågar och öringar till vak. Till en början är det riktigt knivigt att locka fisken till hugg och jag får prova en rad fjädermyggsmönster innan jag knäcker koden. När jag lägger ut min lilla haröreflymf strax intill en utblommande vakring stramar det till i linan och dagens första fångst är ett faktum. En övervintrare i toppform som bjuder upp till fin kamp. Strax därefter är det dags igen. Denna gång är det en riktig praktfisk. En vacker hane med krok och en vikt på runt 3,5kg glider in i håven efter en utdragen och hård strid.

Flugan för dagen

Kapten krok

Catch...

...and release
 Efter att ha avnjutigt en gofika i solskenet bär det av till en av Ätrans strömmar. Väl på plats kan jag konstatera att det kläcker en hel del Baetis och fisken verkar främst vara inriktad på att ta de kläckande nymferna. Det är inte helt lätt att uppfatta de försiktiga nymfvaken på den störda vattenytan och jag får ta kikaren till hjälp. Jag tacklar upp två spön, ett med en dunimitation och ett med en kläckare.

I väntan på vak


Gäddbiten
 Strax nedströms, vid en större sten, vakar tre fiskar. Vadar mig försiktigt i position i väntan på nästa vak. Åtskilliga sländor flyter förbi. Fisken tar nu även de kläckta varianterna men det är uppenbart att fisken bara tar de sländorna som driver in rakt över fisken. 10-20cm för långt åt endera hållet och den ratas av öringen. 10 kast behövs för att få till den perfekta driften mycket tack vare den hårda vinden som nu blåser rakt uppströms längs vattendraget. När väl flugan flyter rätt tar fisken utan tvekan. Efter en kort kamp kan jag landa en mindre öring på ca  25cm rejält gäddbiten förövrigt. Samma scenario med de andra fiskarna som fortsätter att vaka. Perfekt flyt rakt över fisken, ingen tvekan. Tyvärr tappar jag bägge varav den ena en bättre fisk på runt kilot. Kläckningen dör snabbt ut.Harvar på en stund och lyckas kroka ytterligare en öring. Trots uteblivna storfångster i åa beger jag mig nöjd med dagen hemåt. Det är uppenbart att det kalla vädret och det kalla vattnet gör att varken insekterna eller fisken är riktigt i stöten ännu. Men om två veckor eller så... Då tar vi dom.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar