lördag 30 januari 2016

Havsöringens dag 2016

Havsöringens dag är en minimässa som arrangeras av Fiskevårdsnätverket i Göteborg och Tellis Flugfiske. Alla intäkter går till arbetet med att restaurera bäckar och åar och göra tillvaron lite enklare för öringarna.

Dagen bjöd på intressanta föreläsningar och först ut var Frank Hjortberg som fiskat havsöring under större delen av sitt liv. Frank bjöd på flera intressanta tips och strategier för att lyckas med havsöringsfisket. Det gav en hel del inspiration och fiskelängtan.
Frank Hjortberg bjöd på fina flugtips för havsöringen

På plats fanns det utställare och flera mycket duktiga flugbindare. Det är alltid trevligt att få ta del av duktiga flugbindares alster och samtidigt få möjlighet att diskutera mönster, knep och knåp.
Räklåda för västkustöring

Denna fluga rör sig troligtvis fint i vattnet


Ett mönster jag måste testa
Höjdpunkten för våran del var nog föreläsningen med Dan Calderon och Magnus B. Pålsson från fiskevårdsnätverket i Göteborg.

Magnus och Dan började med att redovisa fiskevård från ett historiskt perspektiv fram till våra dagar där man kan konstatera att människan varit ganska duktiga på att förstöra våra vattendrag. En mycket bra redovisning av den ineffektivitet de allt för många småskaliga vattenkraftverk utgör. Samtidigt pågår ju en återhämtning av många vattendrag där restaurering och fiskevård är helt avgörande för fisken och den övriga biologiska mångfaldens fortsatta existens.
I Västra Götaland finns många små vattenkraftverk som generar så väldigt lite, men orsakar oerhört mycket skada.

Mycket intressant var de exempel på olika arbeten som utförs i bäckarna runt om på Hisingen. Många värdefulla tips som vi i Projekt Ätranöring kommer ha nytta av.

Intressanta före- och efter bilder

Vi fick ta del av flera intressanta filmer på hur man har arbetat i små vattendrag. Bl.a visade man hur man med en mycket enkel och liten vinsch kan flytta mycket stora stenar och stockar. Denna vinsch skulle vi kunna ha mycket stor nytta av.



En liten men oerhört kraftfull vinsch

Förutom intressanta föreläsningar och trevliga utställare är det alltid trevligt att träffa vänner och bekanta som man inte träffat på länge och tjöta med!

Om uppgifterna stämmer drog denna dag ca 50.000 kr till det fortsatta arbetet att göra livet lättare och roligare för naturen, fisken och alla fiskare. Bra jobbat!

Paul Svensson

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar