onsdag 14 augusti 2013

Tio dagar i Kiruna


Årets traditionsenliga resa till Kirunafjällen är till ända. En resa som till stor del kom att präglas av en envist vinande nordvästan som gjorde fisket lite vanskligt.

 Jag hämtar upp Leif i Borås för vidare färd till Nynäshamn för att hämta upp Tommy. Ett planerat stopp på vägen hoppas över och i ren inspiration och med en Övikpizza som bränsle sträckkör vi alla de 170 milen till Kiruna.

Väl uppe i Kiruna inkvarterar vi oss på vårt vandrarhem och beger oss ut till Arctic helis bas Mattarahkka för att kolla läget. Hövding Mikko bjuder på kaffe och vi tjötar bort en dryg timme.

 Leif och jag beslutar oss för att testa vad Kiruna har att erbjuda i form av vägnära fiske. Vi beger oss till en liten jokk längs Narvikvägen där Leif briljerar genom att landa tre mindre harrar och en öring på kort tid. Då den större fisken lyser med sin frånvaro beger vi oss ytterligare en bit längre bort mot Torneträsk till en något större ström. Vi hamnar mitt i en fin kläckning av stor strömslända och det är tydligt att harren är med på noterna. Där strömmen breddar ut i ett större sel står de på rad och tar för sig av framförallt nymferna. När dagsländeasken ligger kvar i packningen får en brun superpuppa vikariera som dagsländenymf med gott resultat och jag kan ganska snabbt landa ett par fiskar strax över 40cm. Men det som verkar bli en kanonkväll slutar med att vi med raska steg får fly tillbaka till bilen när ett rejält åskväder närmar sig snabbt. Ett av de värre man skådat dessutom. Det regnar så pass häftigt att vi får stanna till med bilen längs vägkanten i väntan på bättre sikt.

Harren var på hugget innan ovädret.

Näst dag är det dags för utflygning. Nu har även Andreas från Lund slutit upp till gänget med flyget från Köpenhamn. Målet för vår flygning är en fin dalgång i Kirunafjällen som brukar bjuda på bra fiske på öring och röding.

Ett laddat gäng i väntan på helikopterlyft
En odramatisk flygning senare når vi målet. Lägret åker upp fortare än kvickt och det dröjer inte länge innan vi är på plats vid en sjö i närheten som vi brukar kalla för akvariet. Det är en härlig kväll med perfekta förhållanden.  Leif briljerar återigen med att snabbt kroka en större röding som oturligt nog går loss vid håvningen. Han får dock sin revansch senare på kvällen genom att landa två fina rödingar runt kilot på i stort sätt samma ställen. Ett ställe som efter den bravaden helt naturligt får heta "Leffeviken". Även Andreas får en fin fisk. En slank öring på 60cm. Själv lämnar jag grabbarna för att utforska omgivningarna på egen hand. Landar en mindre röding i en mindre pöl och har sen ett trevligt torrflugefiske i hemmasjön. Inga jättefiskar men jag får 10-15 öringar mellan 20-40cm.

En stilla natt vid en fin fjällsjö
Fredag morgon. Jag beger mig iväg på egen hand. Fiskar av en av rödingsjöarna med en streaking caddis som sakta dras hem i ytan. Från ingenstans kommer ett stenhårt hugg och en rusning på 30-40m följer. Fisken svänger runt en sten och jag får sätta allt på ett kort med en rejäl press på fisken. Turligt nog vänder den och rusar rakt mot mig istället. En härligt röd fjällröding på 1.5kg kan landas.Senare på dan beger vi oss på en utflykt till en sjö på en närliggande platå. Tommy som förra året drabbades av någon slags rödingförbannelse med idel tappade fiskar fortsätter på samma spår och bränner två fina påslag. Den här dan börjar en envis Nordvästan att blåsa över dalgången. En kall besvärlig vind som kommer göra sig påmind under resten av våran vistelse.

Nästa dag möts vi av ett riktigt skitväder även med fjällmått mätt. Det blåser rejält och det är riktigt kylslaget. Leif och jag fiskar "Akvariet". Leif väljer att fiska den lilla läkant som finns medan jag kör en helt annan taktik. Jag vet att öringarna ofta går väldigt grunt i den här sjön särskilt i skydd av vågorna och när det skymmer. Jag fiskar av vindsidan med en större nymf. Det blir en kamp mot en vind som gör det i stort sätt omöjligt att kasta men mitt val av taktik ger resultat. Får ett stenhårt påslag och några minuter senare efter en tung dragkamp kan jag landa en slank men fin fjällöring på 64cm. Under kvällen stillnar det helt. Leif krokar återigen en finare röding i "Leffes vik". Fisket är dock svårt, mycket svårt. Det enda som kläcker är knott och fisken verkar selektiv på något stadie under ytan. Vi lyckas provocera ett par fiskar att hugga på lite större hjorthårsflugor och jag tappar en skaplig öring som går runt en sten.  Andreas och Leif ger upp när aktiviteten från fisken dör ut och myggen blir allt aggresivare. Vid 1-tiden på natten kommer så rödingen åter igång och vi harvar på. Vid 2-tiden tackar även Tommy för sig och beger sig mot lägret. Jag ser hur han stannar till längst bort i viken och börjar kasta. "ÄNTLIGEN!" hörs ett rop över sjön. En fin röding har tagit Tommys svarta klinkhammer. Jag rusar dit för att assistera med kamera och håv. Fisken är urstark och det blir dramatiskt med ett rejält trassel på backingen efter två långrusningar. Äntligen har Tommy fått sin rödingrevansch med en härlig fisk på 1.6kg som efter en snabb fotografering kan återutsättas.

Det blev en dramatisk fight

Revanschen!
Nästa dag knatar vi återigen upp på platån. Vädret ser riktigt lovande ut på vägen upp med bra värme och svaga vindar men i det ögonblick som vi når sjön tar den otrevliga nordanvinden fart igen. Jag landar en mindre öring i vågorna innan vi förflyttar oss till sjöns södra strand där en fin djupkant löper. Ett typiskt rödingställe! Tommy får snart på en finare öring på en bit över kilot. Samtidigt har jag en en fisk som missar min fluga. Lägger ut igen och fisken tar utan tvekan. Efter en fin fight kan en röding i samma storlek som Tommys öring landas. En härlig dubbeldrill! Strax därefter ser jag ett finare vak till vänster om mig, precis vid djupkanten. Lägger ut flugan som tas direkt i nerslaget. På sedvanligt rödingmaner drar den iväg som ett ånglok i en riktig långrusning. Jag kan tillslut landa en mycket vacker fisk på 55cm.

Röding nr1

Röding nr2
Rödingen blöder rejält och det är med sorg i hjärtat som jag tvingas klubba den. Den får sluta sina dagar som "röding i bröd". En blivande klassiker anrättad av kocken Leif. Vi drar vidare upp till sjön högt uppe i passet. Här är vädret direkt fientligt. Vi tar skydd undan vädrets makter och intar lite kaffe från sotpannan innan vi retirerar ner på lägre höjd.

En röding med bröd beställd


Morgonen därpå är lika blåsig som dagen innan. Jag beger mig till akvariet på vinst och förlust. Kör den klassiska streaking caddistaktiken i vågorna och jag får ett minst sagt rejält påslag. Förstår direkt att detta är en riktigt fin röding. Precis vid håvningögonblicket lyckas den slå sig fri och jag står där med tom blick. Den fisken var på 2kg+ och hade varit en nytt personligt rekord. Förbannar min klantighet. Lite mer tålamod och kyla och jag hade grejat den fisken! Får en liten revansch en stund senare med en fin men något färglös röding på 1.4kg.



 
 
Tisdagen fortsätter med kalla vindar och sparsamt med kläckningar. Ger mig åter upp på platån till den sjö vi haft störst framgångar i. Det kläcker lite nattsländor och det plaskar till rejält ute i vågorna med jämna mellanrum. Jag har ett par rejäla påslag som missas innan en fin öring på runt kilot tar flugan. En fisk i mycket bra kondition som gör rejält mer motstånd.
 
 
 
Halvtimmen senare är det dags igen. En fin röding. Också den på eller strax över kilot.
 
 
 

 
 
 
Resterande tid har vi väl egentligen inget fiske att skiva hem om. Visst landar vi en hel del fisk men inte direkt i tungviktsklass. Vi får vistas en hel del i tälten i skydd undan vädrets makter. Men lägerlivet är trots allt rätt trivsamt det också och trivselfaktorn är hög.
 
Hög trivselfaktor?
 
Hög trivselfaktor!
 
 
 
 

Så kommer den sista dagen. Vår fjällvecka är till ända. För egen del är det alltid med lite kluvna känslor man beger sig hemåt. Visst längtar man hem till familjen men det hade inte gjort ont med ett par veckor till i rödingarnas dal. Vi fick en trots det lite kinkiga vädret fin fjällvecka med goda kamrater, gott fiske och en underbar fjällmiljö. Vi avslutar med det traditionella bastu och bubbelbadet innan vi får en god natts sömn i härligt mjuka sängar på Mattarahkka.
 
Leif, Andreas och Tommy
 
 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar