onsdag 28 maj 2014

På upptäcktsfärd

Idag drog Anders och jag iväg på en liten roadtrip. Vi har sedan tidigare pratat om att leta upp åar och bäckar som ser intressanta ut och som förhoppningsvis håller ett bestånd av öring.

Enligt kartan och en hel del önsketänkande borde ett biflöde inne i den djupa skogen kunna vara intressant. Med ryggsäcken packad med kaffe, bullar och kamera drog vi nedströms den lilla ån. Ganska snart kunde vi konstatera att vattenståndet var lågt. Vi traskade på och fick följa en å som skiftade i karaktär från små korta forsar och partier med lugnflyt och hyfsat djup. 

Överraskade ser vi flera stora danicor kläcka. Det verkar minst sagt lovande! När vi kommer fram till en djuphåla med en markerad strömkant utbrister vi: här borde det stå öring, och precis då vakar det! När vi närmar oss höljan drar en kilosöring iväg! Härligt. 
Som barn på nytt utforskar nästa krök och nästa å, nästa....vi skrämmer flera öringar. En del rejäla pjäser :)

Anders spanar ut över en fin höljaEfter ett par timmars vandrande längs med ån blir vi rejält fiskesugna. Vi bestämmer oss för att åka till ett par sträckor i Ätran som Anders inte fiskat i tidigare. Trots strålande solsken är det svinkallt minst sagt. Nordanvinden är inte snäll och vi ser några gula forssländor och enstaka danicor. 

Vi sätter oss ner och tar en välförtjänt fika. Det är alltid lika trevligt att få titta i Anders välfyllda askar med välbundna flugor :) 
En av Anders tjugoåtta flugaskar :)Vi fiskar av några intressanta partier och jag lyckas lura en liten öring. 
I ett kraftigare forsparti strax innan en bro fiskar jag av höljorna nedströms med en liten svart nymf. I slutet av ett blankstryk smäller en bättre öring på och drar iväg nedströms under bron. Lina drar ut från rullen och jag inser att detta är en riktigt fin öring. Sekunden efter släpper öringen och kvar står jag helt mållös och tom.....

Vi fortsätter fisket men får bryta för kylan och den uteblivna kläckningen. Trots allt en givande och trevlig dag med gott sällskap i vår vackra natur.

2 kommentarer :