söndag 7 april 2013

På öringsafari i lekbäcken

Idag träffade Christian, Anders och jag en markägare för att titta på en liten bäck som mynnar ut i Ätran. Vi har tidigare rekat delar av bäcken och sett ett fåtal öringar. Den lilla bäcken har slammat igen något och vi behöver göra en del arbete för att snabba på strömmen på sina platser genom att lägga ut lite sten. På flera ställen ligger det gamla träd och annan bråte som stoppar strömmen.

Anders röjer ett vandringshinder

 Vi kommer också prova att lägga ut buntar av lövträd som läggs utmed bäcken i syfte att förstärka strandbrinkar och därmed snabba på strömmen. Dessa buntar av lövträd samlar också på sig sediment. Därefter kommer vi att lägga ut lekgrus på strategiska platser i den lilla bäcken.

När vi går uppströms för att reka längs med ån skrämmer vi upp mängder av öring! Detta är troligtvis en mycket viktig reproduktionslokal för Ätranöringen! Vi blir helt uppspelta och i ren iver traskar vi flera kilometer i snårig terräng längre och längre in i skogen. 

 
En av många öringar pilar iväg när vi kommer näraKan du se öringen?

Där, där och där simmar det öringar
 Glada över vår upptäckt går vi med lätta steg nedströms och planerar för dagar i sommar då vi kommer att lägga ett antal timmar i bäcken med att göra förutsättningarna ännu bättre för öringarna i ån.

Vill också passa på att utfärda en varning! Det finns flera fisketillsynsmän som springer omkring i skogarna och kan närsomhelst dyka upp för att kontrollera att ingen fiskar olovandes. 

Skärpt fisketillsyn!
På vägen hem stannar vi till vid en av åns vackra strömpartier. Det skall bli spännande att lägga en danica imitation när den tiden kommer :)  

3 kommentarer :

 1. Gött att se så mycket öring i bäcken. Mycket positivt!

  SvaraRadera
 2. Man blir glad nästan gråtfärdig ta mig fan när man ser öringen och det jobb och den passion ni har...

  Förhppningsvis kan man hjälpa till att rensa och fixa när n ska ut.....

  SvaraRadera
 3. Tack Johan för ditt stöd! Vi är tacksamma om du har möjlighet att hjälpa till!

  SvaraRadera