söndag 28 september 2014

Blåsigt fiske i Hökensås

Tidigt på fredagsmorgonen startade bilarna med ett gäng förväntansfulla gubbar. Resan till Hökensås var efterlängtad. Efter att ha löst fiskekort drog vi till Lilla Havsjön där vi tacklade upp våra spön.

Vi kunde se sporadiska vak och det blev en del funderingar kring flugval.
En av Lasses många flugaskar med välbundna flugor


Lennart och Anders fiskar på vakande fisk

Viktigt att man har roligt när man fiskar :)
Själv knöt jag på en liten black and peacock. Tar in flugan med långsam handtvist. Vid en paus stramar det till i linan och något överraskad kan jag konstatera att det är fast fisk. En vacker tecknad regnbåge, precis så man vill att de skall se ut!
Vacker regnbåge

Vi fortsätter fisket fram till lunch och det är ganska trögt. Vinden ställer till det och det är svårt att få ordning på kasten. Vi bestämmer oss för att byta sjö.

Vädret blir sämre. Vinden friskar i ordentligt och det börjar dessutom att regna. Trots det besvärliga vädret vakar det fisk emellanåt. Lasse knyter på en nattsländepuppa och lyckas lura en mindre regnbåge.
Nattsländepuppa

Lasse rollar och Fredrik knyter flugor


Mothugg


Anders lyckas lura ett par regnbågar men det är ovanligt små fiskar som fångas. Ett par hekto. 

Anders håvar snyggt
Kvällen avslutas kungligt med Fredriks utsökta Guinness gryta, givetvis serverad med lämplig dryck. Till efterrätt serverades det svensk, klassisk äppelpaj med gräddvaniljsås, kaffe och avec. Med spända bukar och några goa skratt somnade alla gott.
Mästerkocken Fredrik med sin Guinnessgryta

Dag två: Solen skiner från klarblå himmel, men vinden är ännu värre denna dag. Det blåser mindre storm och vi inser att fisket blir en utmaning idag. Vi börjar fisket i Prinsasjöarna där det är riktigt trångt med förväntansfulla fiskare överallt. Anders får ett hugg, men annars är det helt dött. Vi åker runt och letar sjöar som kan tänkas vara fiskbara. Vi lyckas lura ett par regnbågar där den största är runt 1,2 kg. Huggen är väldigt försiktiga och det är nattsländepuppor som hänger strax under ytan som gäller. Vi lyckas lura några på streaking caddis . De flesta regnbågarna är riktigt små och det är inte vad sjöarna i Hökensås brukar leverera. Vi får senare veta att man bygger om fiskeodlingarna och att sommarens höga temperaturer har gjort att man inte kunnat göda upp fisk i större storlekar. 

Trots trögt fiske hade vi det mycket trevligt! Även middagen denna kväll var i världsklass. Anders tillagade en fantastisk köttbit serverad med klyftpotatis, bearnaise och ett väl passande Rioja vin. Tack Leif, Lennart, Lasse, Anders och Fredrik för några riktigt trevliga dagar!

Fredrik trycker lina i motvinden

Anders

Lennart och Anders

Leif

Backhandkast 

Lasse drillar

Fredrik

Lasse i Lilla Havsjön

Nattslända


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar