söndag 28 april 2013

Årets första vak!Sedan vi röjde i ån senast har vattnet sjunkit ytterligare vilket känns lite oroligt med tanke på hur lite nederbörd det varit så här långt. Dessutom verkar det inte heller bli några större regnmängder längre fram.
En sträcka av ån vi jobbade med i förra helgen

Eon som reglerar nivån vid Forsa har släppt mycket vatten under den tidigare våren vilket sänkt nivån rejält i Åsunden. Nu får Ätran nedströms sjön betala priset då Eon släpper väldigt lite vatten i Forsa vilket gör att det är extremt lågt vatten. Flera lokalbor som vi varit i kontakt med säger att man aldrig sett så lågt vatten vid denna tiden på året. De som hävdar att vattenkraft inte påverkar kan dra något gammalt över sig!

Området här har elfiskats och man har hittat både ettåringar och äldre öringar. Samtidigt finns det inte många lekplatser för öringen just i detta område. I den gamla sidofåran där kvarnhjulet en gång har funnits kan det finnas möjlighet för lek. Men för att inte all lekrus skall åka iväg i den starka strömmen vid högvatten behöver vi bygga upp klackar och lägga ut lite storsten som dels bromsar strömmen, men också skapar viloplatser för öringen


Sidofåran vid den gamla kvarnen
Även idag dök Anders och Annika upp som med stort engagemang hjälpte till att lägga ut sten. Trevligt tycker vi!

Sidofåran efter vi lagt ut sten

Om det nu finns några fördelar med lågt vattenstånd så får man ju en möjlighet att se hur botten ser ut och vart man kan tänka sig göra förbättringsarbeten. Vi hittade dessutom en hel del skrot som vi befriade ån från.

Lågt vattenstånd

Anders och Annika bjöd på kaffe och bullar vilket satt klockrent i det lite kyliga vädret. Ganska nöjda kunde vi blicka ut över ån. 

Igenväxt botten som vi behöver åtgärda

Helt plötsligt rusar Anders uppströms och likt Patrik Sjöberg i gamla glansdagar hoppade Anders upp på det gamla brospannet. Nyfikna följde Christian och jag efter och när vi efter många om och men hävt oss upp kunde vi på den kroppsställning som Anders intagit att något var på gång ;)

Hägern Anders

Anders berättar att han skrämt iväg flera öringar. En stund senare kunde jag se årets första vak i ån! Man blir barnsligt glad varje gång det händer :)

Nu är det faktiskt inte så långt kvar tills man rollar ut det första kastet!

 På återseende!

2 kommentarer :